Klor

Havuz temizliği ve sağlığı için klor (pH ilaçlar ile birlikte) en önemli havuz kimyasallıdır. Klorun havuzdaki en önemli görevi yosun ve mikropların öldürülmesi ve yok edilmesidir. Klor seçerken havuzun genel durumunu değerlendirerek havuzcu ile birlikte karar alınmalıdır.

Klor türleri açıklarken birkaç terim gerekebilir:

  • Siyanürik asit (stabilizatör) – sudaki kloru güneş ışınlardan koruyan bir kimyasal. Suda olmalı fakat seviye 100mg/Lt’yi geçmemeli.
  • Granül – genelde pilavlık bulgur boyutlarında olan kuru bir klor şekli.
  • Toz – pudra şeker gibi ince ve hafif bir klor şekli.
  • Tablet – genelde 200gr ağırlığında 7.6cm çapında yuvarlak sert klor şekli.

Havuzlarda kullanılan klor çeşitleri

Diklor:

%56 klor içeren, siyanürik asit ile bileştirilen granül klor. Türkiye’de en yaygın ve en ucuz granül klor türü, fakat yüksek siyanürik asit ihtivası nedeniyle klorun çalışmasını engel olur. İlerleyen zamanlarda siyanürik asit “klor kitlemesine” sebep olduğunda havuzun suyu tamamen yeşilenip bozulur. pH değeri nötra (7.0) yakın.

Diklorun diğer adları – Granül Klor, Dikloroisosiyanürat, Toz Klor, Stabilizatörlü Klor, Stabil Klor, 56’lık Klor, 60’lık Klor

Diklorun Kullanımı – az kullanılan villa havuzların ortalama günlük ihtiyacı her 100m3 su için 100gr – 300gr arası. Net dozajlama miktarı serbest klor ölçümlerinden hesaplanır.

Not – şoklama için kesinikle kullanılmaz çünkü havuzun siyanürik asit seviyesi hızlı yükseltıyor.

Triklor:

%90 klor içeren, siyanürik asit ile bileştirilen tablet, granül veya toz klor. Diklor’a göre biraz pahalı fakat kullanımda tasarruflu granül, toz veya tablet şeklinde bir klorudur. Siyanürik asit oranı diklor’a göre çok düşük olduğu için, ters yıkamalı havuzlarda pek nadiren “klor kitlenmesi” oluşur. pH değeri düşük (2.9) yani asitli.

Triklorun diğer adları – Granül Klor, Trikloroisosiyanürat, Toz Klor, Stabilizatörlü Klor, Stabil Klor, 90’lık Klor, Tablet Klor

Triklorun Kullanımı – az kullanılan villa havuzların ortalama günlük ihtiyacı her 100m3 su için 50gr – 200gr arası. Net dozajlama miktarı serbest klor ölçümlerinden hesaplanır.

Not – geç eridiği için bazen klorinatör makineden veya yüzen sepetten havuza dozlanır.

Şok Klor:

%65 – %70  klor içeren, kalsiyum ile bileştirilen granül (ve nadiren tablet) klor. Türkiye’de en pahalı granül klor türü olup, çoğu ülkelerde en ucuzu oluyor. Yüksek kalsiyum içeriği sürekli kullanıldığında havuzlarda bulanıklık ve kireç oluşmasını sebep olur. Siyanürik asit içermez. pH değeri yüksek (11.7) yani alkalik (bazik).

Şok Klorun diğer adları – Kalsiyum Hipoklorit, Stabilatörsüz Klor, Kalsiyum Klor, 65’lik Klor, 70’lik Klor

Şok Klorun Kullanımı – az kullanılan villa havuzların ortalama günlük ihtiyacı her 100m3 su için 75gr – 250gr arası. Net dozajlama miktarı serbest klor ölçümlerinden hesaplanır.

Not – kireç önlemek sürekli kullanımda pH çok iyi ayarlanmalı. İçme suyunda kullanılabilir.

Sıvı Klor:

%10 – %15  klor içeren, sodyum ile bileştirilen sıvı klor. Raf ömrü kısa ve hızlı  güç kaybettiği için villa havuzlarda çok yaygın değildir. Siyanürik asit içermez. pH değeri yüksek (10-13) yani alkalik (bazik).

Sıvı Klorun diğer adları – Sodyum Hipoklorit, çamaşır suyu, Sulu Klor

Sıvı Klorun Kullanımı – az kullanılan villa havuzların ortalama günlük ihtiyacı her 100m3 su için 500mL – 1.5Lt arası. Net dozajlama miktarı serbest klor ölçümlerinden hesaplanır.

Not – otomatik dozajlama sistemlerinde tavsiye edilir. Taşıması ve kullanımı zahmetli. İçme suyunda kullanılır.